Din dykutrustningUndervattensfotoHem

Din dykutrustning

Din dykutrustning skall hålla dig vid liv och även hålla värmen så att du kan vara under vattnet långa stunder.
Det är därför inte är alldeles rätt att köpa den allra billigaste utrustningen som kanske inte alltid funkar som det var tänkt. Vi hjälper dig att plocka ihop en utrustning som både passar din dykning och även naturligtvis din plånbok.
Här nedanför hittar du lite information och tips & råd från Safari Camp om val av utrustning. Priserna ger dig en indikation om vad saker kostar som sportdykare, du mer får exakta priser i butiken.

Masken
Cyklop som man sa förr i tiden, det fick namnet på grund av att den hade just ett öga. Nu för tiden kallar vi den mask.

Masken är kanske den viktigaste utrustningsdelen, den skall vara bekväm att bära och enkelt att komma åt att klämma runt näsan för att kunna tryckutjämna under dyket samt ge dig ett stort synfält men även ha så liten innervolym som möjligt. (Det gör den lätt att tömma under under dyket om det skulle behövas och tryckskillnaden i masken blir mindre)

Fridykaren
Fridykaren vill gärna ha en extremt liten volym i masken och är beredda på att offra lite av sikten åt sidorna med något mindre glasytor, för harpuneraren finns det även masker med spegelglas för att inte fiskarna skall bli rädda av snorklarens puppiller under jakten.

Sportdykaren
Sportdykaren vill gärna ha bra sikt åt alla håll och har även behov av att både se band/spännen fram på magen och ha kontroll över sin parkamrat, vilket gör att den masken har större glas.

4 glasmask
En annan variant är 4glasmasken då får du även sikt upp till 90grader åt sidorna, den består av två mindre glas som fällts in i maskens bägge sidor.

Helmask

Helmasken används i huvudsak till yrkesdykning, men kan vara lämplig till is dyk, men tänk på att träna mycket och gärna i pool innan du dyker med den ute i öppet vatten.
Inget vi rekommenderar för sportdykaren.

Skägg/mustascher

För den dykare som har svårt att hitta en mask som sitter perfekt (Skägg och mustascher brukar vara ett litet problem) finns det masker som har en inbyggd ventil för enkel tömning av vattnet, bra för tex. videofilmare som ej kan släppa utrustningen för att tömma masken.

Glasögon

För dig som kanske behöver korrektion av linserna så finns det ett antal olika masker som vi kan erbjuda slipade linser till. För dig som använder kontaktlinser så går det alldeles utmärkt att dyka med sådana.

Svart/genomskinlig
Masken kan vara helt svart eller genomskinlig, den svarta har fördelar i mörka vatten med sämre sikt och för fotografer som vill ha bättre fokus på displayer då man slipper störande sidoljus.

Olika material
Masken skall vara tillverkad i Silicon, svart eller ljust och viktigt är att glasen är av härdad kvalitet, inget vanligt glas eller plast alltså. Det finns även masker i billigare material som ej lämpar sig för sportdykning utan mer som leksaker.

Ett sådant material kan vara Gummi, PVC eller Silliter som låter snarlikt Silicon men ej har samma egenskaper.
Dessa har ofta kort livslängd, dålig passform och tätar inte lika bra. Köp ett välkänt fabrikat så kan du lätt få tag på reservdelar till spännen, nackremmar och ev. reservglas.

Storlekar
Vi har ett brett sortiment med masker för både snorkling, fridykning och sportdykning i olika storlekar: barn/junior, midstorlekar för små ansikten & tjejer samt vuxenmasker.
(För dig som bär glasögon så har vi även ett antal olika masker som går att få med olika styrkor.)

Vi rekommenderar dig att lägga lite mer pengar just på masken då du kommer att kunna använda den i många många år. (Livslängden på en Siliconmask kan vara mer än 15år)

Du får en mycket bra Siliconmask från ca.275-450kr.

Dräkten
Dräkten behöver du för att kunna behålla kroppsvärmen och i varmare vatten ger den även ett bra solskydd.
Dräkten kan vara en våtdräkt, semidrydräkt eller en torrdräkt. Valet av dräkt beror på vad du vill hålla på med för slags dykning och i vilka vattentemperaturer.

Shorty-dräkten
Den enklaste dräkten, inga armar och ben. den värmer huvudsak bål och rygg, i mycket varmtvatten samt under poolövningar, vattenskidor mm.
En shorty dräkt med korta armar och ben finns från ca.300kr

För varmvattensdykning (Resor till Thailand, Röda havet, Medelhavet mm.) använder du våtdräkten/heldräkt tillverkade i neopren från 2,5mm-5mm beroende på vattentemperaturen.
I kallare vatten som här hemma gäller 6,5-7mm semidrydräkten och då även huva, boots och handskar i neopren. Under den kallare dela av året så behöver du kanske en "is-väst" en ytterväst i 5-6mm neopren som dras ovanpå overallen, då får du ett extra lager som värmer bålen och ryggen.
 
Priser på Heldräkt från ca.900kr beroende på tjocklek och kvalitet.

Semidrydräkten
Det betyder att dräkten har tätningar som kan hålla undan cirkulationen av vatten i dräkten och då får du lättare att hålla värmen. Skall du köpa en sådan dräkt var noga med kvaliteten på just tätningar och dragkedja så du får en dräkt som håller många dyk.

I Sverige kan du dyka med en 6,5mm Semidry dräkt i god kvalitet från maj till slutet av september, under rätt förutsättningar kan även dykning ske senare under året.
(Tänk på att vattentemperaturen är högre på hösten än på våren och även högre på västkusten samt att sikten är mycket bättre tidig vår och sen höst, då det är få partiklar/plankton i vattnet).

Torrdräkten

Torrdräkten är ett mycket bekvämt sätt att dyka i våra vatten, och då inte bara under själva dyket utan även på land då det blir enklare att ta av och på. dräkten kan vara i olika material som tex. cordura, gummi, neopren mm.
Dess uppgift är att hålla vattnet på utsidan och dig som dykare torr och varm på insidan. Du använder dräkten som en BCD när du avväger dig. (Under vissa förutsättningar kan det finnas skäl att använd BCD för avvägning och "komfortluft" i dräkten. men vi rekommenderar att du använder dräkten för avvägning när du sportdyker)
Under torrdräkten så har du ett underställ, finns i olika tjocklekar och material.


Markku gör det vanligaste tecknet bland dykare, OK! allt är som det ska och jag är klar.

Den vanligaste är kanske "Skaldräkten" i någon slags väv, men moderna dräkter i 2mm-5mm neopren är varmare och smidigare. Mer lättdykta då man kan få mindre luftvolym i en sådan dräkt.
Här kan vi hjälpa dig med råd och val av dräkten, ibland kan kroppsformen på dig avgöra vad som kan passa bäst. Vi kan specialbeställa storlekar och även sko storlekar till dig.
Vi rekommenderar även att du går en specialkurs där du lär dig använda din dräkt fullt ut. Med en torrdräkt och underställ så kan du dyka året om i Sverige.

Priset för en torrdräkt från ca.7.500kr och uppåt.

Begagnat
Begagnad dräkt kan bli en riktigt dyr affär, latextätningarna i arm och hals har en begränsad livslängd och måste bytas med jämna mellan rum. Kostanden för detta kan sluta på någon tusenlapp och dessutom kan dragkedjan vara skadad så kontrollera noga innan köp!


Lufttuber
I tuben/tanken förvarar vi vårat luftförråd, som sportdykare andas vi ren & torr komprimerad luft. Under vissa förutsättningar kan vi som dykare ha en inblandning av ren syrgas, och kallas då "Nitrox" (Kräver utbildning Nitrox-certifikat och speciell regulatorutrustning samt en tub märkt med "Nitrox- gas"). Den gasen ger oss möjligheter till längre bottentider.)

Tuber finns i antal olika storlekar och olika tryck.
En av de vanligaste är 8L/300bar, 10L/300bar eller 12L/300bar, men det finns 2x4L/300bar, 2x6L/300bar, 12L/232bar/15L/232bar och 2x12/232bar.

Du väljer tub efter din dykning och till viss dela av vilken kroppsvikt, för en stor dykare kan det vara lämpligt med en 10/300bar för att få mer vikt i luftpaket (För att kunna använda  mindre bly. Tänk på att du som nybörjare använder mer luft och att luftförbrukningen sjunker väldigt fort när du gjort några dyk, så köp ej för stor tub) Vanligast utomlands är 12L/200bar.

Priser enkel tuber från ca. 2.400-3.800kr


Lampan
Lampan behöver du för att signalera till din dykkamrat och lysa in under klippavsatser , vrak mm. Den måste vara godkänd för upp till minst 100meter för att det skall vara en lampa att lita på. För nattdykning krävs en större lampa.

Priser från ca.250kr


Kniven
Kniven är din försäkring att du kan ta dig loss från fisklinor, nät mm. Den används mest för att öppna korvpaket på utfärderna. Den skall vara tillverkad i rostfritt stål och ha en vass egg och en sågtandad som gör det enklare att skära av rep med.
Tänk på att välja en stor kniv för vår dykning här hemma då du har kraftiga vantar på dig när du dyker och det blir lättare att hålla i den då.

Priser från ca.300kr


Klockan
Klockan eller en bottentimer/dykdator behövs för att du skall kunna ha koll på din dyktid och planera din uppstigning på rätt sätt. (Använder du en analog klocka så skall den ha en timer-ring med spärr så att den inte kan vridas fritt åt bägge håll).
Viktigt! En klocka för dykning skall vara godkänd minst till 150 meter för att du skall kunna använda den under dykning.

Priser från ca.900krTillbehör
Vi har flera små fiffiga tillbehör som gör att du kan hänga upp konsoler, kameror , kompasser mm. Vattentäta Första hjälpen lådor som du kan fylla på med vad just du behöver, fenremmar, extra bitmunstycke, nackband till masken.

Vi har även vävar, band, rep, karbiner, remmar gummisnören i olika dimensioner för den som tillverkar egna små prylar.
Du kan även få hjälp med tillverkning olika reparationer och Sy-jobb.


Jim i en snorkelutrustning
Siliconmask/snorkel/helfotsfenor/snorkelväst
Med snorkelvästen kan Jim blåsa i luft i västen för att kunna vila i ytan och även släppa ur för att kunna dyka ner till fiskarna i djupet.

Snorkel
Snorkeln är ett enkelt rör med ett bitmunstycke.
Det viktigt att den har rätt volym för användaren.
Ingen vuxensnorkel på mindre barn alltså!

För dykaren är den en extra säkerhet om man skulle behöva göra ett långt ytsim i höga vågor, och för snorklaren är det ett sätt att slippa lyfta på huvudet varje gång man behöver andas.

Ventilsnorkel
Det finns i två olika snorkelvarianter, den ena är ett enkelt rör med ett bitmunstycke i antingen Silicon eller pvc och den andra varianten har även ventil som gör tömningen av snorkeln på vatten mycket enklare. (Perfekt val för semestersnorklaren) Den kan även ha en utformning eller tillsats i toppen som gör att vattnet "styr" undan och inte rinner ner i röret vid höga vågor. (Tips! Snabbfäste för maskremmen är att föredra! enklare att montera isär.)

En bra snorkel för dykning behöver inte kosta mer
än ca.150-200kr


Fenor
Det finns huvudsak två olika fentyper, helfotsfena och hälremsfenor. Fenan är din "motor" som hjälper dig framåt under snorklingen eller dyket, det är viktigt att den kan generera så mycket kraft så det räcker om du tex. skulle hamna i en undervattensström.

Helfotsfenan
Helfotsfenan är lämplig för snorkling och dykning i varmare vatten, den finns i olika storlekar och längder. Det finns även en längre variant för fridykning, mer fart och kraft ut på bladen för att helt enkelt ta sig djupare ner på kortare tid.

Priser för snorkelfenor från ca.250-600kr

Hälremsfenor
Sportdykning och för kallar vatten då du kan ha varma boots eller torrdräktens boots i denna modell.
Gemensamt för bägge modellerna är att den skall sitta bekvämt och vara mjuk och smidig.
Här kan du få mer hjälp i butiken med val av storlek och en modell som passar just dig.

Priser för Hälremsfenor  ca.650-800kr


Dykledare Anette i en sportdykarutrustning för Svenska förhållanden
4mm neopren torrdräkt med huva/3-fingervantar i 5 mm neopren/damväst BCD/8liters 300bars tub
/frysskyddad regulator samt manometer och djupmätare
/hälremsfenor/ficklampa/dykarkniv/8kg bly
mask/snorkel med den utrustning dyker hon året om, även isdykning.

Västen BCD
Västen är en av de viktigaste delarna av utrustningen, den är din flytväst vid ytan, den hjälper dig att avväga dig på rätt djup den tar dig till ytan om du ej orkar simma upp (vilket inte är att rekommendera, men i nödläge).
BCD skall du välja med omsorg så att du får en som verkligen passar dig!

Är du tjej så finns det ett bra urval av västar just för dig.
Det finns olika västar för olika sorts dykning, resevästar som tar liten plats och inte väger så mycket, Västar som är mer tekniska som har fickor, anordningar för att fästa tillbehör  mm. (Inom den teknisk dykning används lösa plattor i stål med separat blåsa/blåsor "Wingar" avsedda för betydligt tyngre flaskor).

Viktigt! Rätt storlek så att du får rätt flytkraft! här får du hjälp i butiken med val av rätt väst.
30dagars bytesrätt om du mot förmodan inte blir nöjd med din dräkt eller väst.

Priser från ca.2.500-5.000krI vår dykskola och för uthyrning använder vi endast modern utrustning, CE-märkt och som uppfyller EN250. Mares absolut bästa "Top of the line" regulator MR22 "Abyss" för dykning i kalla vatten och en dykdator som håller reda på dina djup, tider , temp mm. All utrustning klar för dykning med Nitrox.

Regulatorn
Regulatorn behövs för att sänka trycket från tuben till ett lägre som vi enkelt kan andas. En regulator behöver vara konstruerad så att den ej fryser i kallare vatten och kan ge dig tillräckligt med luft för både dig och ev. en parkamrat.
En fördel är om huset på andrasteget (den del du har vid munnen) är tillverkad i plåt/mässing. Plåten kan lätt överföra vattentemperaturen i huset och på så sätt motverka den kylande effekten av den strömmande luften i huset in i munnen. Dyker du i endast varma vatten då kan du klarade dig med en enklare regulator.
Viktigt! Köp ett välkänt fabrikat så slipper du dyra fraktkostnader för att få service och reservdelar och kanske även en förstörd dyksemester.

Priser från ca.2.500-3.000kr


Instruktör Stephan hjälper en dykare att byta en trasig O-ring på sin regulator, sånt som händer ibland. Ha alltid med i reserv!

Dykväskan
Dykväskan skall rymma hela din utrustning och klara av tyngden då utrustning är genomblöt. Ryggsäcksmodellen väljer du om du dyker mycket hemma där vi bär långa sträckor, väskan med hjul när du flyger ofta.
Tänk på att du har ordning på dina prylar både under transport och på dykplatsen.

Priser från ca.800kr


Bly
Bly behöver du för att ta bort flytkraften från både dig och din dräkt.
Bly kan vara både O-plastat och med plast (Ej lackat då det lätt faller av då det får stötar), vi rekommenderar dig att välja ett plastat bly då det inte smutsar ner din övriga utrustning. Vikterna kan bäras på ett bälte eller i fickor som sitter på din BCD ( Västen) Bly tar du aldrig med dig på resor utomlands, där ingår bly i dykutfärder eller hyr du på plats.

 


Service intervaller på din utrustning

Regulator

1år Service hos auktoriserad serviceverkstad för att dina garantier skall gälla.
(Skölj i färskvatten efter varje dyk med skyddshatten på eller allra bäst med luft tryck på)

Tuber
1årskontroll med kranservice samt vart 5år provtryckning av tuben (Kontrollera datumet på stämpeln för sista provtryckning).

Västen
BCD 1 års service. (Skölj noga efter varje dyk)

Dräkt
Kontroll av tätningar/dragkedja inför varje dyk.
(Livslängd på latextätningar 3-5år, kan variera kraftigt, ta för vana att kontrollera ofta och talka)

Klocka/datorer
Kontroll/ev. byt batteri vid behov eller enligt tillverkarens rekommendationer, och givetvis med provtryckning.

Lampor 
Underhåll O-ringar och skölj efter varje dyk, se till att den laddad eller nya batterier, skulle du mot förmodan dränka den så skölj snabbt och rengör kontakterna med elektronik spray.
(Sänk ner lampor och kameror i vatten, hoppa inte i! större risk för läckage)En demonterad tubkran inför service och rengöring med ultraljudstvätt, alla O-ringar byts vid service samt att man gör en okularbesiktning av flaskan, för att se att inte det finns några skador eller vatten/skräp.


Text av Thomas Björklund Safari Camp 2008

©2003-2010 Safari Camp Sigurdsgatan 33 Östra hamnen Västerås