Att jobba som dykare

En stor del av alla som börjar med dykning gör det som en form av hobby. Att bege sig under ytan för att se allt som gömmer sig i djupet är en väldigt fascinerande upplevelse. Men skulle du vara en av de som vill ta dykningen en steg längre kan du gå fler utbildningar och till slut få ett jobb inom dykning. Den vanligaste karriären är som dykinstruktör men det finns andra jobb som innebär att du får bege dig ner i vattnet.

Vanligaste dykningsjobben

Dykinstruktör är som sagt det vanligaste arbetet inom dykning, det finns dock olika varianter av det. Du kan antingen jobba inomhus vid poolen och lära folk grunderna eller på semesterorter som erbjuder dykutbildning. Vill du jobba på semesterorter behöver det inte gälla i Sverige utan det kan vara dykutbildningar för svenskar som reser utomlands på semester. Ett annat jobb är anläggningsdykare. Då måste du dock ha erfarenhet inom bygg samt vara erfaren som dykare. En anläggningsdykare har i uppgift att göra arbeten på vägar/broar som finns under vattenytan eller på ytan. En anläggningsdykare kan också få arbetsuppgifter i hamnar och liknande.

En annan typ av uppgift en dykare kan få är att inspektera fartyg och båtar. Det sker vanligtvis efter kollisioner eller andra olyckor. Som dykare kan du också jobba med båtservice men det krävs ofta en hel del kunskap om just båtar.

Dykning inom marinbiologi

Är du intresserad av marinbiologi kan du välja alternativet där du får dyka ner och undersöka de olika organismer som finns. Detta arbete är dock inte lika vanligt som andra dykningsjobb. Det går nämligen att jobba som marinbiologi utan att dyka ner själv. Det är något var och en får avgöra ifall de vill lära sig att dyka och undersöka havslivet eller endast arbeta på land.

Räddningsdykare och dykare inom militären

Att jobba som räddningsdykare är ett krävande jobb. Du måste vara beredd på att ta på dig all utrustning dygnet runt och bege dig ut när larmet kommer in. En annan sak du måste vara beredd på är att hoppa in i en helikopter. Men det beror på var olyckan sker samt vilket område du jobbar i. Trots att det är ett krävande arbete är det också väldigt givande med tanke på att du får en chans att rädda liv.

Ett annat alternativ om du är intresserad av dykarjobb är inom militären. Där finns det flera specialiserade uppgifter du kan välja mellan. Det är dock inte lika vanligt som andra arbeten inom dykning, och framförallt inte under fredstid.

Börja med dykarutbildningen

Eftersom du kan gå en dykarutbildning när du är relativt ung kan du börja med att göra det innan du bestämmer dig för vilken typ av dykarjobb du vill fokusera på. Det finns de jobb där du behöver en hel del utbildning vilket innebär att du kanske får börja med att endast dyka för skojs skull eller som ett sätt att träna tills du är färdig med resten av utbildningen. Genom att börja med dykarutbildningen behöver du inte oroa dig för den under resten av utbildningen.