Viktigt att tänka på för nybörjare inom dykning

Är du intresserad av dykning bör du känna till att det finns olika varianter av dykning. Det finns till exempel djupdykning, fridykning och offshore-dykning. Det går att jobba som dykare, leta efter vrak och dyka för nöjets skull. Oavsett av vilken anledning du är intresserad av att börja dyka finns det ett antal saker du måste känna till. Vissa som är intresserade av att börja med dykning köper sig endast ett cyklop för att kunna simma under vattnet med öppna ögon. Det är dock inte samma sak som att dyka ner på djupet och undersöka fiskarna och/eller jobba med växterna som finns i havet.

Träning

Dykning går att beskriva som en slags sport och precis som andra sporter krävs det en hel del träning för att klara av det. För dykare består träningen främst av simning och kondition. Det kan också vara bra att träna avslappning. Skulle du få panik när du är under vattnet kan det gå illa till. Träningen kan variera lite beroende på vilken typ av dykning det är du vill syssla med. Om du aldrig dykt tidigare måste du dessutom lära dig hur det fungerar med all utrustning. Som tur är finns det dykarutbildningar du kan gå för att lära dig.

Börja i poolen

Ett bra tips är att börja i en pool. Det är mycket bättre att börja smått och successivt bygga upp svårigheten. I en pool är vattnet väldigt klart och den har ofta en sida där du lätt når botten vilket gör att du kan snabbt ta dig ut ifall du känner dig obekväm. Skulle något gå fel finns det dessutom personal som snabbt kan komma till hjälp. Genom att börja i en pool tillsammans med en instruktör kommer du få en mycket bra grund inom dykning. Det ger dig även en chans att bli bekväm med all utrustning.

Utbildning

Om du inte vill gå en utbildning kommer du inte få möjlighet att dyka med tuber. Det krävs nämligen ett certifikat för att detta ska bli möjligt. Det finns vissa krav du måste uppnå för att bli godkänd inom utbildningen, till exempel kunskapen att trampa vatten och simma en viss längd utan problem.